ხარისხის ნიშნები | Mountain Tea

ხარისხის ნიშნები

მომხმარებლები ხშირად ირჩევენ ორგანულ ჩაის, ჯანმრთელობასა და გარემოზე მისი დადებითი გავლენის გათვალისწინებით. ისინი დიდ ყურადღებას აქცევენ იმას, თუ რამდენად კონტროლდება მათი შეძენილი პროდუქტის ხარისხი, რათა დარწმუნდნენ რომ შეძენილი ჩაი აკმაყოფილებს არსებულ სტანდარტებს. კონტროლის საშუალებებს შორის ორგანული პროდუქტის სერტიფიცირება არის ყველაზე აღიარებული და სანდო მეთოდი. სერტიფიცირება არის იმის გარანტია რომ ჩაი დამზადებულია მდგრადი და გარემოსადმი პასუხიმგებლიანი მიდგომით, სინთეზური სასუქების, პესტიციდების და გენმოდიფიცირებული ორგანიზმების (გმო) გამოყენების გარეშე. ამ თავში განვიხილავთ ადგილობრივ და საერთაშორისო დონეზე ყველაზე მეტად აღიარებულ ხარისხის კონტროლის ნიშნეს.



საქართველოს მთავრობის ხარისხის ნიშნები

საქართველოს კანონმდებლობის შესაბამისად, მთავრობა წარადგენს 4 ძირითად ხარისხის ნიშანს, რომლებიც შეიძლება მიენიჭოს ჩაის. ესენია:

ბიოწარმოებაზე გარდამავალი - ადასტურებს, რომ პროდუქტი გადის ორგანული პროდუქტის სერტიფიცირების პროცესს საქართველოს ბიო წარმოებაზე მთავრობის დადგენილების თანახმად.

ბიოპროდუქტი - პროდუქტი აკმაყოფილებს ბიოპროდუქტის წარმოებისთვის საქართველოს მთავრობის დადგენილებით განსაზღვრულ მოთხოვნებს.

ქართული ხარისხი - ადასტურებს, რომ ნედლეული ქართული წარმოშობისაა.

მთის პროდუქტი - იმ შემთხვევაში თუ ნედლეული წარმოებულია მაღალმთიანი რეგიონის სტატუსის მქონე ტერიტორიაზე, ნიშანი ადასტურებს პროდუქტის წარმოების ადგილს, და ასევე იმას, რომ დამუშავდა წარმოების ადგილიდან არაუმეტეს 40 კმ-ის დაშორებით.


საერთაშორისოდ აღიარებული ხარისხის ნიშნები

სამყაროში, სადაც მომხმარებელთა ყურადღების მიქცევის მიზნით, ჩაის უამრავი სახეობა და ბრენდი უწევს ერთმანეთს კონკურენციას, საერთაშორისოდ აღიარებული ხარისხის ნიშნები სანდოობისა და ხარისხის უტყუარ ინდიკატორებადაა ქცეული. ხარისხის ნიშნები, რომელთა მინიჭება ხდება ავტორიტეტული საერთაშორისო პირების მიერ, მნიშვნელოვანი გზამკვლევია როგორც მწარმოებლის, ისე მომხმარებლისთვის. ამ სტატიაში განვიხილავთ ჩაის ყველაზე მეტად აღიარებულ ხარისხის ნიშნებს.

საფრთხის ანალიზისა და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების სისტემა (haccp)

HACCP (საფრთხის ანალიზისა და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების სისტემა), დაფუძნებულია სისტემურ მეთოდოლოგიაზე. მისი მიზანია საკვების წარმოების პროცესში, სურსათის უვნებლობის დაცვა, პოტენციური საფრთხეების განსაზღვრითა და რეგულირებით. თავდაპირველად კონცეპტუალიზდა 1960-იან წლებში NASA-ს კოსმოსური მისიებისთვის, მოგვიანებით HACCP იქცა სურსათის უვნებლობის პროტოკოლის საერთაშორისოდ აღიარებულ ნიშნად.
თავის არსში, HACCP საბოლოო პროდუქტის შეფასებაზე მეტად, ყურადღებას ამახვილებს რისკების შესამცირებლად, წინასწარი ზომების მიღებაზე. HACCP ფართო აღიარება მოიპოვა კვების სექტორში, დაწყებული წარმოებიდან დამთავრებული საცალო ვაჭრობით, რაც წარმოადგენს საკვების ხარისხისა და მომხმარებელთა კეთილდღეობის დაცვის აუცილებელ მექანიზმს.

HACCP სერთიფიკატის მიღება, სცდება უბრალო აკრედიტაციის ნიშანს. ეს ნიშნავს ბიზნესის ურყევ ერთგულებას მისი კლიენტების ჯანმრთელობისა და უსაფრთხოების მიმართ. დღევანდელ ეპოქაში, სადაც სურსათის უსაფრთხოებას უდიდესი მნიშვნელობა აქვს, ასეთი სერტიფიკატი არის მომხმარებლებსა და გადაწყვეტილებების მიმღებ პირებს შორის გონივრული ურთიერთობის განმსაზღვრელი. ამრიგად, HACCP სერტიფიკატის მიღება ნიშნავს სანდოობის ჩამოყალიბებას, ნდობის გაძლიერებას და კვების საწარმოს გრძელვადიან განვითარებას.

iso 22000

ISO 22000, სურსათის უვნებლობის გლობალური საორიენტაციო ნიშნული, ადგენს სახელმძღვანელო დირექტივებს სურსათის უვნებლობის მართვის ინტეგრირებული სისტემისთვის (FSMS), რომელიც შეიცავს HACCP-ის ძირითად პრინციპებს. ის აერთიანებს სურსათის უვნებლობის სხვადასხვა პროტოკოლს, რითიც უზრუნველყოფს მსოფლიოში არსებული საკვების მიწოდების სირთულეების ზედამხედველობას. ამ სტანდარტის დაცვით, ბიზნესი არა მხოლოდ ამკაცრებს სურსათის უვნებლობის ზომებს, არამედ ავითარებს ნდობას მომხმარებლებსა და ინდუსტრიის წარმომადგენლებს შორის.

ბიოგერმანული ორგანული სერტიფიცირება

ბიოგერმანული სერტიფიცირება არის სერტიფიკატის და ეტიკეტის მინიჭების პროცესი. აღნიშნული ეტიკეტის მიღება გერმანიაში, ნიშნავს ორგანულ საკვებისა და მეურნეობის პრაქტიკის სერტიფიცირებას. ეტიკეტი ფართოდ არის აღიარებული გერმანიასა და ევროკავშირში, როგორც მაღალი ხარისხის, მდგრადი და ეკოლოგიურად პასუხისმგებლიანი საკვების წარმოების სიმბოლო.

იმისათვის, რომ მიენიჭოთ ეტიკეტი, ფერმერები და საკვების მწარმოებლები უნდა აკმაყოფილებდნენ ორგანული წარმოების მკაცრ სტანდარტებს. ეს სტანდარტები კრძალავს სინთეზური სასუქების, პესტიციდების და გენმოდიფიცირებული ორგანიზმების (გმო) გამოყენებას ორგანული პროდუქტების წარმოებაში. ბიომეურნეები ვალდებულნი არიან გამოიყენონ ბუნებრივი მეთოდები პარაზიტების, სარეველების და დაავადებების სამართავად და ნიადაგის ხარისხის გასაუმჯობესებლად.

usda ორგანული სერტიფიცირება

USDA ორგანული სერტიფიცირება არის სერტიფიკატის მინიჭების პროცესი სოფლის მეურნეობის პროდუქტებისთვის, მათ შორის საკვებისა და ბოჭკოებისთვის, რომლებიც მკაცრი ფედერალური მითითებების შესაბამისად გაიზარდა და დამუშავდა. სერტიფიცირების პროცესს ზედამხედველობს შეერთებული შტატების სოფლის მეურნეობის დეპარტამენტი (USDA). პროცესის მიზანია, რომ უზრუნველყოს ორგანული პროდუქტების წარმოება მდგრადი სასოფლო-სამეურნეო პრაქტიკის გამოყენებით, რომელიც ხელს უწყობს გარემოს სიჯანსაღესა და მომხმარებლების ჯანმრთელობას.

USDA-ს ორგანული სერთიფიკატის მისაღებად, ფერმერები და საკვების მწარმოებლები უნდა აკმაყოფილებდნენ სტანდარტების ერთობლიობას, რომელიც განსაზღვრავს, თუ როგორ უნდა მოხდეს მათი პროდუქტების ზრდა, დამუშავება და ეტიკეტირება. ეს სტანდარტები კრძალავს სინთეზური სასუქების, პესტიციდების და გენმოდიფიცირებული ორგანიზმების (გმო) გამოყენებას ორგანული პროდუქტების წარმოებაში.

ბიომეურნეები ვალდებულნი არიან, რომ გამოიყენონ ბუნებრივი მეთოდები პარაზიტების, სარეველების და დაავადებების წინააღმდეგ და ნიადაგის ხარისხის გასაუმჯობესებლად. ასევე, მათ უნდა გამოიყენონ მხოლოდ დამტკიცებული მასალები მოსავლის დაცვისა და საქონლის შენახვის პროცესში. გარდა ამისა, პირუტყვს უნდა ჰქონდეს წვდომა გარე სივრცეზე და იკვებებოდეს მხოლოდ ორგანული საკვებით.

მას შემდეგ, რაც საწარმო ან საკვების მწარმოებელი დააკმაყოფილებს USDA ორგანულ სტანდარტებს, მათ შეუძლიათ გამოიყენონ USDA ორგანული ეტიკეტი თავიანთ პროდუქტებზე. ეს ეტიკეტი ეხმარება მომხმარებლებს ამოიცნონ პროდუქტები, რომლებიც წარმოებულია ამ მკაცრი სტანდარტების დაცვით.

სამართლიანი ვაჭრობა (fair trade)

სამართლიანი ვაჭრობის სერტიფიცირება არის სერტიფიკატის მინიჭების პროცესი, რომელიც მიზნად ისახავს ეთიკური და მდგრადი სავაჭრო პრაქტიკის პოპულარიზაციას და უზრუნველყოფს, რომ განვითარებად ქვეყნებში მეწარმეებმა და მუშებმა მიიღონ სამართლიანი ფასები თავიანთ პროდუქტზე. სამართლიანი ვაჭრობის სერტიფიცირების ორგანიზაციები მუშაობენ ფერმერებთან და მწარმოებლებთან, რათა დააწესონ სამართლიანი ფასები პროდუქტებზე, მათი ეკონომიკური და სოციალური პირობების გასაუმჯობესებლად.

სამართლიანი ვაჭრობის სერთიფიკატის მისაღებად, ფერმერებმა და მწარმოებლებმა უნდა დააკმაყოფილონ გარკვეული სტანდარტები, რომელიც ეხება ისეთ საკითხებს, როგორებიცაა შრომითი უფლებები, სამართლიანი ფასები, მდგრადი წარმოების გამოცდილება და საზოგადოების განვითარება. მაგალითად, სამართლიანი ვაჭრობის სერტიფიცირება მოითხოვს, რომ ფერმერებსა და მუშებს ქონდეთ სამართლიანი ხელფასი და უსაფრთხო სამუშაო პირობები. ის ასევე მოითხოვს, რომ მწარმოებლებმა გამოიყენონ გარემოს მდგრადი მეურნეობის პრაქტიკა, მაგალითად, შეზღუდონ მავნე ქიმიკატების გამოყენება და შეამცირონ სათბურის აირების გამონაბოლქვი.

B კორპორაციები

B კორპორციები (ასევე ცნობილი როგორც B Corp) არის სერტიფიცირების პროცესი, რომელიც მიზნად ისახავს, იმ კომპანიების გამოვლენას და ხელშეწყობას, რომლებიც აკმაყოფილებენ გარკვეულ სოციალურ და გარემოსდაცვით სტანდარტებს. B კორპორაციები არის ბიზნესები, რომლებიც სერთიფიცირებულია არაკომერციული ორგანიზაციის, B Lab-ის მიერ სოციალური და გარემოსდაცვითი მუშაობის, ანგარიშვალდებულებისა და გამჭვირვალობის მკაცრი სტანდარტების დასაკმაყოფილების მიზნით.

კომპანია, იმისათვის, რომ გახდეს B Corp-ის წევრი, უნდა აკმაყოფილებდეს მკაცრ კრიტერიუმებს სხვადასხვა კატეგორიაში, მათ შორისაა მმართველობა, მომუშავეები, საზოგადოება, გარემო და მომხმარებლები. აღნიშნული კრიტერიუმები შემუშავებულია იმის უზრუნველსაყოფად, რომ B Corp შექმნის ღირებულებას ყველა დაინტერესებული მხარისთვის, და არა მხოლოდ აქციონერებისთვის, და რომ ისინი მზად არიან გამოიყენონ თავიანთი ბიზნესი, სასიკეთო ცვლილებებისთვის.

B Corp-ის სერტიფიცირება მოითხოვს, რომ კომპანიებმა გაიარონ მკაცრი შეფასების პროცესი, რომელიც მოიცავს ონლაინ შეფასებას და დოკუმენტების მიწოდებას პასუხების დასადასტურებლად. ასევე ითვალისწინებს გადამოწმების პროცესის გავლას. მას შემდეგ, რაც კომპანია მიიღებს სერტიფიკატს, ის ვალდებული ხდება შეინარჩუნოს სამუშაოს ხარისხისა და გამჭვირვალობის გარკვეული დონე, რაც მუდმივად მოწმდება.

არა-გმო

არა-გმო სერტიფიცირება არის სერტიფიცირების პროცესი, რომელიც ადასტურებს, რომ პროდუქტი არ შეიცავს გენმოდიფიცირებულ ორგანიზმებს (გმო). გმო არის მცენარეები, ცხოველები ან მიკროორგანიზმები, რომელთა გენეტიკური მასალა შეიცვალა გენეტიკური ინჟინერიის ტექნიკის გამოყენებით. არა-გენმოდიფიცირებული პროდუქტის სერტიფიკატი მიზნად ისახავს მომხმარებლების დარწმუნებას, რომ პროდუქტი, რომელსაც ისინი ყიდულობენ, არ შეიცავს გენმოდიფიცირებულ ინგრედიენტებს.

არა-გმო სერტიფიცირება მნიშვნელოვანი ინსტრუმენტია მომხმარებლებისთვის, რომელთაც აღელვებთ გმო-ს პოტენციური ზემოქმედება ჯანმრთელობასა და გარემოზე და სურთ გააკეთონ ინფორმირებული არჩევანი პროდუქტის შეძენისას. არა-აგმო სერტიფიკატის მქონე პროდუქტის შეძენისას, მომხმარებელი მხარს უჭერს კომპანიებს, რომლებიც მზად არიან გამოიყენონ ბუნებრივი და მდგრადი სასოფლო-სამეურნეო პრაქტიკები და ხელი შეუწყონ უფრო ჯანსაღი, მდგრადი საკვების მიღებას.

ნიადაგის ასოციაციის ორგანულისერტიფიცირება

ნიადაგის ასოციაციის ორგანული სერტიფიცირება გულისხმობს გაერთიანებულ სამეფოში ორგანული საკვებსა და მეურნეობაზე სერტიფიკატის გაცემას. ნიადაგის ასოციაცია არის არაკომერციული ორგანიზაცია, რომელიც პოპულარიზაციას უწევს მდგრადი და ორგანული მეურნეობის პრაქტიკის განვითარებას. მისი სერტიფიცირების სქემა მიღებულია როგორც ერთ-ერთი ყველაზე ზუსტი სქემა ინდუსტრიაში.

ნიადაგის ასოციაციისგან ორგანულ პროდუქტზე სერტიფიკატის მისაღებად ფერმერები და საკვების მწარმოებლები უნდა აკმაყოფილებდნენ ორგანული წარმოების მკაცრ სტანდარტებს. ეს სტანდარტები კრძალავს სინთეზური სასუქების, პესტიციდების და გენმოდიფიცირებული ორგანიზმების (გმო) გამოყენებას ორგანული პროდუქტების წარმოებაში. ორგანული ფერმერები ვალდებულნი არიან გამოიყენონ ბუნებრივი მეთოდები პარაზიტებთან, სარეველებსა და დაავადებებთან საბრძოლველად და ნიადაგის ხარისხის გასაუმჯობესებლად.

პლანეტის შეფასება

„პლანეტის შეფასება“ არის ახალი ინსტრუმენტი, რომელიც შემუშავებულია არაკომერციული ორგანიზაცია B Lab-ის მიერ, რომელიც გასცემს სერტიფიკატს „B კორპორაციები“-სთვის. „პლანეტა შეფასების“ ინსტრუმენტი შექმნილია იმისთვის, რომ მომხმარებლებს მიაწოდოს ინფორმაცია მათ მიერ შეძენილი პროდუქტების გარემოზე ზემოქმედების შესახებ და დაეხმაროს მათ მიიღონ უფრო ინფორმირებული გადაწყვეტილებები მომავალში პროდუქტის შეძენისას.

„პლანეტის შეფასების“ ინსტრუმენტი იყენებს სხვადასხვა მონაცემთა წყაროს თითოეული პროდუქტის ქულის გამოსათვლელად, ისეთი ფაქტორების საფუძველზე, როგორებიცაა სათბურის აირების გამონაბოლქვი, წყლის მოხმარება, ნარჩენების წარმოქმნა და განახლებადი ენერგიის გამოყენება. შეფასება წარმოდგენილია მომხმარებლებისთვის მარტივად აღსაქმელი ფორმით, რაც უფრო მაღალია ქულა, მით უფრო დაბალია გარემოზე ზემოქმედების ხარისხი.

ტეგები